Vint-i-huité repte: Vertader o fals?

En aquest repte us presentaré un problema creat per Raymond Smullyan (autor de moltíssims reptes matemàtics de gran qualitat). El problema en qüestió té una relació estreta amb els resultats als que Kurt Gödel va arribar.

Espere que us puga sorprendre:

Tenim a dues persones que anomenarem A i B que ens fan, cadascuna, una oferta. Hem de determinar quina és la millor oferta.

 • Oferta de A: Hem de formular un enunciat. Si l’enunciat és vertader guanyem exactament 10 euros. Si l’enunciat és fals, guanyem o més de 10 euros o menys de 10 euros, però no 10 euros.
 • Oferta de B: Hem de formular un enunciat. Si l’enunciat és vertader o fals, guanyem més de 10 euros.

ofertas

Quina oferta és millor? (segur que és la B?)

Ànim i sort (a veure si algú és capaç de crear un enunciat de manera que l’oferta A siga la millor opció).

2 pensaments sobre “Vint-i-huité repte: Vertader o fals?

 1. Buf, Salva, ja no m’enrecordava dels enigmes tan rallants que plantejaves en esta pàgina XD (que henorabona, ja he vist que l’has feta tota una web). Jo per a l’enunciat A havia pensat en l’arrel quadrada de 4 = 2: es verdadera, perque 2 és un dels resultats, però alhora no es verdadera, perque 2 positiu no és l’únic resultat… Però si hi ha que aplicar el mateix enunciat a B uff, ja és impossible no? Continua eixint rentable la B no? Jajajaj, sempre trencant esquemes Salva, espere la teua resposta.

  • Ei Jesús, com va tot?
   Gràcies pel comentari. La veritat és que sempre alegra veure algun comentari, ja que de vegades em dóna la sensació d’escriure únicament per a mi 🙂
   No vas del tot desencaminat amb el que penses però no és exactament això, però com a pista et diré que és una frase composta i que té relació amb eixos 10 euros que estan per ahí. De tota manera, no és del tot senzill. Em pareix que me n’estic passant amb el nivell d’alguns reptes 🙂
   A veure si en breu faig alguns vídeos de Nivell 2 de les Proves Cangur (les proves de 4t de l’ESO), que supose que alguns d’allí us presentareu (potser els de l’any passat). Que no siga per mi que no isca de categoria (però recordeu, si algú/na guanya, a veure si cau una convidadeta, jajaja), encara que el mèrit, clarament, seria únicament vostre.
   Vinga, m’alegre d’haver-te llegit. A veure quan passe per allí a saludar-vos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s