Pista per al repte de “El País”

Us vaig comentar que faria una entrada referent a temes bàsics de probabilitat donat que el repte que es proposava en “El País” tenia com a temàtica la probabilitat. No obstant, encara que el repte és de probabilitat, únicament la requereix en l’etapa inicial de plantejament del problema. De fet es tracta més bé d’un problema de productes de nombres naturals.

Per aquesta raó us proporcionaré la pista inicial que us permetrà l’atac del problema, però ja sabeu, finalitzar-lo i presentar la solució al concurs serà cosa vostra.

Anem allà:

Tenim un cert nombre de boles blanques, que denotarem per “b” i una quantitat total de boles que denotarem com “N”.

La probabilitat de traure dues boles blanques és 1/2, és a dir:

\frac{b}{N} \cdot \frac{b-1}{N-1} = \frac{1}{2}

Ara només us queda saber quins valors han de ser b i N de manera que aquesta igualtat siga possible. Per cert, recordeu que N és com a màxim 20.

Ànim i a guanyar el premi 🙂

3 pensaments sobre “Pista per al repte de “El País”

    • Hola Irene, has de posar el teu nom i si vols també el telèfon, comentant que els adjuntes la solució. Intenta adjuntar un pdf, ja que en altres formats potser no puguen obrir-lo. També podries posar en el propi correu la solució, em referisc al resultat que t’haja donat (la probabilitat de traure les dues boles i també si vols quantes boles hi ha de cada tipus), no a l’explicació completa, que serà ja el document que adjuntes.
      Inclús també, si volgueres podries comentar que eres una alumna de tercer d’ESO de l’institut Gabriel Ciscar, o qualsevol altra cosa que vulgues. Des del meu punt de vista s’alegraran de veure que també aquestos reptes són intentats per alumnes i damunt si el fan bé, no es pot demanar més 🙂
      I ara a veure si hi ha sort. Estaria de categoria que et tocara. No és que siga fàcil perquè segurament haurà contestat prou gent, supose que sobre uns 1000 o per ahí, però a veure si hi ha sort 🙂 (la probabilitat de guanyar és menuda, però potser tingues el doble de probabilitat que qualsevol altre 😉 )

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s